جعل اسناد
جعل اسناد مسئله مهمی در حوزه قوانین و مقررات حقوقی است. میتوان اسناد را یکی از عوامل اساسی در تنظیم روابط انسانهای جامعه معرفی کرد. این اسناد هستند که اعتماد را در جامعه به وجود میآورند. اگر یک جعل سند انجام شود و این اعتماد از بین برود، نظم و روابط جامعه هم دچار مشکل میشود. جعل سند مجازاتهایی هم در پی دارد. زیرا اگر چنین مجازاتهایی در نظر گرفته نشود، هرج و مرج و بینظمی در جامعه بیداد میکند. در این مقاله به موضوع جعل سند و مجازات معاونت در جعل اسناد میپردازیم.
در صورتی که تمایل داشته باشید، می توانید از مجموعه حقوقی آریا وکیل مناسب جعل سند را درخواست کنید. ما به شما زبده ترین وکیل ها را در شهر مشهد معرفی می کنیم. برای دسترسی به اطلاعات تماس با ما کلیک کنید…

جعل اسناد چیست و چگونه انجام میشود؟
جعل سند به معنی ایجاد نوشته، سند، مهر و امضا افراد رسمی و غیر رسمی، ایجاد تغییر در سند (خراشیدن، قلم بردن، الحاق، محو، اثبات یا تاخیر سند نسبت به تاریخ حقیقی و …) بدون اجازه صاحب سند میباشد.
جعل سند که یکی از خلافهای جامعه محسوب میشود، استفاده غیرقانونی از اسناد هویتی یا دولتی را در پی دارد. مجرمین از این اسناد برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکنند و ملک یا هر مورد تملیکی دیگر را به صورت غیرقانونی ضبط میکنند. شاید جعل اسناد هویتی بیش از هر سند دیگری انجام شود؛ زیرا از آنها در ارگانهای زیاد مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع اسناد هویتی هستند که پایه صدور سایر اسناد قرار میگیرند و این کار موجب صدور اسناد مجعول بیشتر میشود. جالب است بدانید که این روند، تعقیب کیفری مجرم را دچار مشکل میکند.البته معمولا افراد حرفهای این کار را با دقت زیادی انجام میدهند و سوابق مراجع قضایی نشان میدهد که تبهکاران با استفاده از شگردهای مختلف، از اسناد هویتی استفادههای فراوان مالی میبرند. به همین دلیل اسناد هویتی دارای اهمیت زیادی هستند.
حتی اگر از مردم جامعه در مورد جرمهای معمول جامعه که بیشترین ضربه را به افراد میزند بپرسیم، عموما جرمهایی مانند سرقت، کلاهبرداری و غارت اموال را نام میبرند. این جرایم چنان زیاد شده است که قانونگذاران را مجبور به ایجاد قوانین و مجازاتهای خاص کرده است. البته گاهی پیدا کردن این افراد سخت است و نمیتوان به راحتی هویت بزهکاران را پیدا کرد. مثلا افرادی که دست به سرقت بانک، طلافروشی یا اتومبیل میزنند، ممکن است از اسناد جعلی برای این کار استفاده کنند تا دستشان رو نشود.
انواع دعاوی جعل سند
۱- دعوای کیفری جعل سند
همانطور که گفته شد، جعل سند مادی و جعل سند مفادی در مقررات کیفری به قید مجازات ممنوع گردیده و بنابراین جرم شناخته می شود. در هر حال تعقیب جرایم علی القاعده به عهده دادسرا یا قائم مقام او می باشد که می تواند با شکایت شاکی آغاز و بر اساس آیین دادرسی کیفری و در مرجع کیفری نسبت به آن رسیدگی و تصمیم گیری شود.
در هر حال اگر شخصی ادعا داشته باشد که سندی به زیان او جعل شده و این را موضوع شکایتی کیفری قرار دهد و یا دادسرا با آگاهی از ارتکاب جعل، جاعل را تحت پیگرد کیفری قرار دهد، رسیدگی و تصمیم گیری نسبت به اصالت یا جعلیت سند در مرجع کیفری و طبق آیین دادرسی کیفری به عمل می آید و هرگاه دادرسی کیفری به صدور حکم نهایی مبنی بر جعلیت سند بیانجامد، سند مزبور حسب مورد جزئاً یا کلاً اعتبار خود را از دست داده و اگر به استناد آن دعوایی اقامه شده یا بشود، طرفی که سند علیه او ابراز گردیده می تواند با ارائه و یا استناد به حکم نهایی مرجع کیفری و تأیید بر جعلی بودن سند یا قسمتی از آن، از آثار سند مزبور و یا قسمت مجعول آن رها شود و در نتیجه نوبت به طرح ادعای جعل به مفهوم دقیق اصطلاح در مرجع حقوقی نمی رسد. زیرا طبق ماده ۲۲۷۷ قانون آیین دادرسی مدنی، دادگاه حقوقی مکلف است از حکم دادگاه کیفری درباره اصالت یا جعلیت سند تبعیت کند.
مقررات کیفری جعل سند: جعل سند جرم است و ادعای جعل، ادعای وقوع جرم می باشد و تحت شرایطی ممکن است موجب رسیدگی کیفری شود.
۲- دعوای حقوقی جعل سند
هرگاه شخصی آگاه شود که سندی یا قسمتی از سند به زیان او جعل شده و به هر علت نخواهد شکایت کیفری مطرح کند، می تواند علیه شخصی که سند را در اختیار دارد، اقامه دعوای جعل سند نماید و با اثبات جعلیت سند، حکم جعلیت سند را گرفته و پس از نهایی شدن آن از نگرانی وجود سند فارغ شود. این شیوه طرح ادعایجعلیت سند، دعوای اصلی جعل به شمار می رود زیرا تنها یک دعوا اقامه شده و خواسته آن صدور حکم مبنی بر اعلام جعلیت سند مورد نظر می باشد و احکام و آثار این دعوا مشمول قواعد عام است. در این صورت اگر حکم نهایی مبنی بر جعلیت سند یا قسمتی از سند صادر شود، سند مزبور حسب مورد کلاً یا جزئاً اعتبار خود را از دست می دهد و اگر به استناد آن دعوایی اقامه شود، طرفی که سند علیه او ابراز شده می تواند با ارائه و یا استناد به حکم نهایی مرجع حقوقی و تأیید بر جعلی بودن آن، از آثار مزبور رها شود در چنین حالتی نوبت به طرح ادعای جعل تبعی نمی رسد.
۳- ادعای جعل سند تبعی
هرگاه در جریان دادرسی، سندی رسمی یا عادی توسط یکی از طرفین مورد استفاده قرار گیرد و طرف مقابل در مقام دفاع در برابر این سند، به اصالت آن در قبال ادعای جعل تعرض نماید، این ادعا، ادعای جعل سند «تبعی» نام دارد. زیرا اولاً در جریان رسیدگی به دعوای اصلی مطرح شده و ثانیاً وجود آن تابع وجود دعوای اصلی است. بنابراین در صورت استرداد دعوای اصلی یا صدور قرار عدم استماع دعوا یا رد دعوای اصلی، ادامه رسیدگی به ادعای جعل نیز منتفی می شود. مثلاً جعل تبعی نیز زمانی است که خواهان به استناد سفته ای اقامه دعوا و مطالبه مبلغ آن را می نماید «دعوای اصلی» و خوانده در مقام دفاع در برابر این سند، ادعای جعل مطرح می کند.