طلاق توافقی در مشهد

همانطور که از کلمه طلاق توافقی پیداست، طلاق توافقی یکی از انواع طلاق است که همه چیز در آن منوط به توافق زن و مرد با یکدیگر است؛ از نفقه گرفته تا اجرت المثل، حضانت فرزندان، مهریه و … . برای مثال در طلاق توافقی نیازی نیست که زن کل مهریه اش یا بخشی از آن را ببخشد یا اینکه کل مهریه اش را از مرد طلب کند؛ چراکه تصمیم گیری در مورد مهریه مانند سایر حقوقی که زن و مرد در زندگی مشترک با یکدیگر دارند، در این نوع جدایی به صورت توافقی است و بر سر هر چیزی که با یکدیگر به توافق برسند، همان هم قابل اجرا خواهد بود.

 

قانون جدید طلاق توافقی در مشهد

 

اگر تا قبل از آذر ماه سال ۹۷ به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه می کردید، می توانستید دادخواست طلاق توافقی خود را بدون ارائه گواهی مراکز غربالگری یا مشاوره خانواده که اصطلاحا به آن گواهی عدم انصراف از طلاق گفته می شود، به ثبت برسانید؛ اما از ابتدای آذر ماه سال ۹۷ با توجه به بخشنامه ای که برای مدیران دفاتر خدمات الکترونیک قضایی صادر شد، دفاتر مذکور مجاز به ثبت دادخواست طلاق توافقی بدون ارائه گواهی عدم انصراف از طلاق نیستند.

 

بر اساس چنین قانون جدیدی در خصوص طلاق توافقی در استان مشهد و سایر استان های کشور، متقاضیان طلاق توافقی، اولین کاری که در خصوص ثبت دادخواست طلاق توافقی خود باید انجام دهند، این است که به سامانه نوبت دهی طلاق مراجعه کنند؛ سپس در این سامانه اطلاعات خود را وارد کرده و ثبت نام نمایند تا در وقتی که به آن ها داده می شود به مراکز غربالگری یا همان مراکز مشاوره مراجعه نمایند. درنهایت نیز پس از انجام مشاوره های لازم، گواهی عدم انصراف از طلاق را دریافت کرده و هنگام ثبت دادخواست طلاق توافقی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی تحویل دهند؛ تا دادخواست طلاق توافقی آن ها به ثبت برسد و پس از آن به دادگاه خانواده ارجاع داده شود.

 

آیا طلاق توافقی شرایط خاصی دارد؟

 

شاید با خودتان فکر کنید که طلاق توافقی در مشهد شرایط خاصی دارد؛ اما این تصور اشتباه است چراکه زوجین در طلاق توافقی به این نتیجه می رسند که جدایی بهتر از ماندن در قید ازدواج است و به نوعی از بین بد و بدتر، بد را انتخاب می کنند. سپس بر سر تمامی حقوق زن از جمله مهریه، اجرت المثل، حضانت فرزندان و … با یکدیگر به توافق می رسند؛ با این وجود می توان گفت که تنها شرط این نوع طلاق، توافق زن و شوهر با یکدیگر بر سر همه چیز است تا طلاق توافقی بین آن ها جاری شود.

 

به چه مدارکی برای جاری شدن طلاق توافقی بین زوجین نیاز است؟

 

زوجین برای جاری شدن طلاق توافقی در مشهد باید با همراه داشتن ارائه گواهی مراکز غربالگری یا مشاوره خانواده، کارت ملی، شناسنامه و عقدنامه به دفاتر خدمات قضایی در این استان مراجعه کنند؛ تا دادخواست طلاق توافقی آن ها ثبت شود.

 

پروسه طلاق توافقی چگونه است؟

 

همانطور که اشاره کردیم زن و مردی که تصمیم دارند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند، اول از همه باید بر سر همه چیز یعنی تک تک حقوقی که در زندگی مشترکشان دارند، به توافق کامل برسند؛ چراکه در غیر این صورت جاری شدن طلاق توافقی بین آن ها امکان پذیر نیست. سپس باید در سامانه نوبت دهی طلاق، اطلاعات خود را وارد کرده و ثبت نام کنند. پس از آن باید دوره های مشاور خانواده را پشت سر بگذارند تا بتوانند گواهی مراکز غربالگری که به آن گواهی عدم انصراف از طلاق نیز می گویند را دریافت کنند. سپس با در دست داشتن این گواهی و مدارک لازم که در بالا به آن ها اشاره کردیم به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و درخواست خود را مبنی بر ثبت دادخواست طلاق توافقی ارائه دهند.

 

پس از اینکه دادخواست طلاق توافقی زوجین در دفاتر خدمات قضایی به ثبت رسید، دادگاه مورد نظر برای رسیدگی به دادخواست طلاق توافقی بر اساس آدرس محل سکونت مشترک زوجین تعیین می شود. سپس پیامکی برای زوجین ارسال می شود که این پیامک حاوی اطلاعاتی شامل: آدرس، تاریخ و ساعت جلسه دادرسی می باشد. لازم است که در این جلسه هم زن و هم مرد حضور داشته باشند تا درخواست خود را مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش برای جاری شدن طلاق توافقی ارائه دهند. درواقع جلسه دادرسی از سوی قاضی به داوری ارجاع داده خواهد شد.

پروسه طلاق توافقی از ارجاع جلسه دادرسی به داوری

 

همانطور که اشاره کردیم پس از اینکه زن و مرد در جلسه دادرسی حضور پیدا می کنند این جلسه از سوی قاضی به داوری ارجاع داده می شود؛ به گونه ای که هر یک از زوجین باید از میان آشنایان خود یک نفر را داشته باشند که آن شخص را به عنوان یک داور به دادگاه معرفی کنند. درصورتی که هر یک از زن و مرد شخصی را به عنوان داور به دادگاه معرفی نکنند، خود دادگاه داور را انتخاب خواهد کرد. داورانی که از سوی زوجین به دادگاه معرفی می شوند باید حداقل ۴۰ سال داشته باشند، متاهل، امین و مسلمان باشند. وظیفه داوران و مشاوران این است که بین زن و مردی که تصمیم به جدایی از یکدیگر دارند، صلح و سازش ایجاد کنند.

 

درصورتی که داوران نتوانند صلح و سازش را بین زن و مرد برقرار کنند، گزارشی مبنی بر عدم سازش بین زن و مرد را کتبا به حضور دادگاه می رسانند. سپس دادگاه گواهی عدم امکان سازش زوجین را صادر می کند. توجه داشته باشید، رأیی که دادگاه مبنی بر گواهی عدم امکان سازش صادر می کند، قابل تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی است؛ البته زوجین باید تا پایان مهلت تجدید نظر و فرجام صبر کنند و منتظر قطعی شدن رأی شوند. پس از اینکه رأی دادگاه قطعی شد، حکم عدم امکان سازش  در سه نسخه (دو نسخه برای طرفین و یک نسخه برای بایگانی) صادر می شود.